Forskningsområden
 •  
Visa Ämnen
Höst i Observatorieparken
 • 30 sep

  Förändringar i antal arbetslösa och antal vakanser på den lokala arbetsmarknaden har liten påverkan på företagens nyanställningar

  Förändringar i antalet vakanser och antalet arbetslösa påverkar inte företagens nyanställningar och därmed förändringar i antal sysselsatta så mycket som man tidigare trott. När hänsyn tas till att konkurrensen på produktmarknaden inte är perfekt och att det tar tid för företag att anpassa sig är effekterna små eller obefintliga visar ett nytt Working paper från IFAU.

 • 23 sep

  Mer vab och lägre lön

  Föräldrar som tar ut mycket tillfällig föräldrapenning för vård av barn (vab) har lägre lön än andra. Störst löneskillnader finns bland pappor, visar en rapport från IFAU skriven av sociologen Katarina Boye vid Stockholms universitet.

Aktuellt i debatten

Vet vi varför sjukskrivningstalen varierar? Andra saker än hälsan tycks spela roll för de stora fluktuationerna.

 

Boendesegregation viktigaste förklaringen till skolsegregation, och familjebakgrundens betydelse för grundskolebetygen har inte ökat.

 

Kvinnor lever längre men är mer sjukskrivna än män, varför är det så?

 

Om ungdomsarbetslöshet - statistik, betydelsen av utbildning, effekten av åtgärder och varför den inte kan pensioneras bort.

 

Utrikes föddas etablering på arbetsmarknaden - om arbete, utbildning och kontaktnät.

 

Seminarier

Alla seminarier

Personer med funktionsnedsättning på arbetsmarknaden

IFAU inbjuder till ett seminarium på Norra Latin den 27 oktober klockan 9.00-10.30.

Kurs i durationsanalys den 5-6 november

Den 5-6 november 2015 har IFAU kurs i durationsanalys. Kursledare är Gerard J. van den Berg vid University of Bristol och IFAU.

Pris för bästa uppsats SJE

Gerard v d Berg och Johan Vikströms uppsats om hur arbetssökande påverkas av sanktioner i a-kassan har valts till bästa uppsats 2014 i Scandinavian Journal of Economics