Regleringen av arbetsmarknad och anställningsförhållanden för hushållstjänster

Författare: Catharina Calleman, Och

Sammanfattning av Rapport 2006:7

 

I undersökningen jämförs den arbetsrättsliga regleringen av arbete i privata hushåll med regleringen av annat arbete. Också regleringen av arbets-förmedling och arbetstillstånd för arbete i hushåll belyses. Olika typer av avtal om hushållstjänster och de villkor som gäller i sådana avtal diskuteras.
Undersökningen visar att regleringen av arbete i arbetsgivarens hushåll skiljer sig från annan arbetsrättslig reglering i fråga om information, arbets-tider, anställningsskydd, inspektion och sanktioner. Inga fackliga organisa-tioner eller kollektivavtal finns för området. Bristande kunskap och information liksom bristen på tillsyn och sanktioner gör att lagstiftningen om husligt arbete är nästan osynlig i rättsliga sammanhang. Skillnaden mellan villkoren för arbete i arbetsgivarens hushåll och annat arbete har upprätthållits eller för-stärkts genom EG-direktiv. Vid anställning i tjänsteföretag liknar villkoren för husligt arbete annat arbete, men också där finns vissa skillnader.
För arbetstillstånd gäller idag i stort sett samma regler för arbete i arbets-givarens hushåll som för andra yrken. Ett undantag är arbetstillstånd för arbete som au pair. Förmedlingen av hushållstjänster sker mest via privata förmed-lingar för just hushållstjänster, till exempel au pair-agenturer. Omständigheter-na i förmedlingsverksamheten är sådana att riskerna för utnyttjande verkar påtagliga.

I undersökningen jämförs den arbetsrättsliga regleringen av arbete i privata hushåll med regleringen av annat arbete. Också regleringen av arbetsförmedling och arbetstillstånd för arbete i hushåll belyses. Olika typer av avtal om hushållstjänster och de villkor som gäller i sådana avtal diskuteras.Undersökningen visar att regleringen av arbete i arbetsgivarens hushåll skiljer sig från annan arbetsrättslig reglering i fråga om information, arbetstider, anställningsskydd, inspektion och sanktioner. Inga fackliga organisationer eller kollektivavtal finns för området. Bristande kunskap och information liksom bristen på tillsyn och sanktioner gör att lagstiftningen om husligt arbete är nästan osynlig i rättsliga sammanhang. Skillnaden mellan villkoren för arbete i arbetsgivarens hushåll och annat arbete har upprätthållits eller förstärkts genom EG-direktiv. Vid anställning i tjänsteföretag liknar villkoren för husligt arbete annat arbete, men också där finns vissa skillnader.För arbetstillstånd gäller idag i stort sett samma regler för arbete i arbetsgivarens hushåll som för andra yrken. Ett undantag är arbetstillstånd för arbete som au pair. Förmedlingen av hushållstjänster sker mest via privata förmedlingar för just hushållstjänster, till exempel au pair-agenturer. Omständigheterna i förmedlingsverksamheten är sådana att riskerna för utnyttjande verkar påtagliga.