Välja yrke (SOU 2015:97)

Diarienummer: DNR 244/2015

Remisställare:

Utbildningsdepartementet
103 33 Stockholm

IFAU:s synpunkter

I detta ärende har generaldirektören Olof Åslund beslutat. Caroline Hall har varit föredragande.

Bättre förutsättningar för medvetna studie- och yrkesval

IFAU instämmer i att det är viktigt att högstadieelever har tillräckligt med information för att kunna göra välgrundade studieval inför gymnasiet och ställer sig därför positivt till en utredning om hur studie- och yrkesväg­ledningen kan utvecklas.

Försöksverksamhet med branschskolor för vissa små yrkesområden

IFAU är positivt till att viktiga förändringar inom utbildningssystemet föregås av en försöksverksamhet, med efterföljande uppföljning/utvärdering, innan de implementeras nationellt.

Utredningen anser att regeringen bör överväga om IFAU kan få i uppgift att utvärdera försöksverksamhetens långsikta effekter på arbetsmarknaden. För att en trovärdig effektutvärdering ska vara möjlig att genomföra krävs att försöksverksamheten utformas på ett sätt som möjliggör detta. Någon sådan diskussion förs emellertid inte i utredningen. IFAU bidrar gärna med synpunkter och förslag om intresse finns för att utforma försöksverksamheten på ett sätt som möjliggör effektutvärdering.

Fler behöriga till yrkeshögskolan

IFAU instämmer i utredningens bedömning att det är angeläget att underlätta för individer att byta inriktning och yrkesbana, särskilt när det gäller yrkesområden där det råder brist på yrkeskompetens. IFAU är därför positivt till utredningens förslag om att införa behörighetsgivande kurser inom yrkeshögskolan för att underlätta för fler att bli behöriga till yrkeshögskoleutbildning.