Gav yrkesinriktad eller teoretisk utbildning störst framtida inkomst för arbetslösa deltagare?

Både yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning och teoretisk utbildning kan löna sig för arbetslösa. Effekten varierar dock mellan grupper och uppföljningshorisont. Det visar en ny IFAU-rapport som följt deltagare i Kunskapslyftet respektive arbetsmarknadsutbildning.

Publicerades: 24 februari 2014

Författare: Anders Stenberg, Och Olle Westerlund, Och

Yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning ger högre arbetsinkomster

Arbetslösa som deltog i yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning år 1997 hade de närmaste åren efter utbildningen betydligt högre arbetsinkomster än de som gick en teoretisk utbildning inom Kunskapslyftet (Komvux) vid samma tid. Skillnaderna klingar dock av efter 5–7 år.

– Det är förväntat att yrkeskunskaper leder till arbete snabbare och därmed högre inkomster på kort sikt, säger Anders Stenberg som är en av rapportförfattarna. Men våra resultat ger också visst stöd för att teoretiska kunskaper kan förbättra individernas flexibilitet, och därför kan vara bättre på lite längre sikt.

Lågutbildade kvinnor tycks ha störst nytta av korta teoretiska utbildningar

Effekterna varierar mellan grupper. En jämförelse mellan de olika programmen visar att män tydligt gynnas av yrkesinriktad utbildning. Kvinnor som inte har en fullständig gymnasieutbildning gynnas istället av teoretisk utbildning. Efter ungefär tio år hade de högre arbetsinkomster än jämförbara kvinnor som gick en yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning. Deras totala livsinkomst beräknas också vara högre.

– De flesta av våra resultat visar på att yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning är bättre ur inkomstsynpunkt jämfört med teoretisk utbildning, fortsätter Anders Stenberg. Men det tycks också finnas grupper av lågutbildade som skulle gynnas ännu mer av att stärka sina generella teoretiska kunskaper.

Data och metod

Utbildning för arbetslösa brukar vara yrkesinriktad. Kunskapslyftet 1997–2002 var ett undantag då arbetslösa även kunde välja teoretiska studier vid Komvux. Satsningen var främst riktad till dem som saknade treårig gymnasieutbildning. Rapportförfattarna jämför deltagare i Kunskapslyftet respektive yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning med hjälp av en matchningsmetod. Rapporten är baserad på totalt drygt 16 000 individer födda 1942–1972. De var arbetslösa och deltog i utbildning från hösten 1997 och deras arbetsinkomster följs 1990–2010.

Kontakt

För mer information kontakta Anders Stenberg på telefon 08-674 79 71, e-post anders.stenberg@sofi.su.se eller Olle Westerlund på telefon 090-786 61 48, e-post olle.westerlund@econ.umu.se