Att utvärdera program som har indirekta effekter

Traditionella statistiska metoder för utvärdering av effekter av program är i regel baserade på antagandet om att den åtgärd som anvisas en individ inte har någon effekt på andra individers utfall. I ett nytt Working paper från IFAU studerar två forskare från Umeå universitet metoder som kan hantera situationer då det antagandet inte är uppfyllt.

Publicerades: 19 december 2016

Författare: Maria Karlsson, Och Mathias Lundin, Och

Statistikerna Maria Karlsson och Mathias Lundin vid Umeå universitet ger i rapporten en översikt av en liten men växande forskningslitteratur. Den belyser sammanhang där en åtgärd som påverkar en person också kan påverka andra personer indirekt, och vilka nya utvärderingsmetoder som kan användas då. Rapportförfattarna ger exempel på utvärderingsstudier där man funnit indirekta effekter, och drar slutsatsen att resultatet av utvärderingarna i vissa fall förändrats om man inte tagit hänsyn till att program påverkar fler än de som tar del av det.

Metoder för grupperade data och för nätverksdata

Rapportförfattarna visar att det i vissa situationer är rimligt att anta att effekten av en åtgärd anvisad till vissa individer inom en grupp, till exempel inom en geografisk region, indirekt kan ”spilla över” till andra i gruppen men inte till individer i andra grupper. Om andelen individer som får åtgärden varierar mellan grupper kan man uppskatta storleken på denna indirekta effekt. I andra situationer är det möjligt att ta reda på hur det sociala nätverket ser ut. Då kan olika typer av indirekta effekter skattas med hjälp av information om vilka individer i nätverket som står i kontakt med varandra.

– Antagandet om att åtgärder som anvisats en person inte påverkar utfallet för andra personer i dennes närhet är ofta inte uppfyllt i praktiken, men det har saknats alternativa utvärderingsmetoder, säger Maria Karlsson. Metodforskare har under de senaste åren uppmärksammat detta och vår förhoppning är att rapporten kan fungera som en relativt lättförståelig beskrivning av dessa metoder.

Kontakt

För mer information kontakta Maria Karlsson, e-post maria.karlsson@umu.se, eller telefon 090-786 55 96.