Arbetsmarknadspolitiska program främjar arbetskraftsutbudet

Fler personer i arbetsmarknadspolitiska program leder till ett ökat arbetskraftsutbud. Fler lediga platser ökar också arbetskraftsutbudet, medan ökad arbetslöshet minskar arbetskraftsutbudet. Resultaten finns i en ny forskningsrapport: Do labor market programs affect labor force participation? Den är författad av Kerstin Johansson vid Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU. Studien, med fokus på programmens effekt på arbetskraftsutbudet under 1990-talet, är den första i sitt slag.

Publicerades: 24 augusti 2010

Författare: Kerstin Johansson, Och

Resultat

Ökar antalet personer i program tillfälligt med 10 000 leder det till att arbetskraftsutbudet ökar med drygt 6 000 personer. Effekten är dock tillfällig och arbetskraftsutbudet återgår i nästa period till sin ursprungliga nivå. Är ökningen av antalet programdeltagare permanent ökar arbetskraftsutbudet med ungefär 7 000 personer. Om programmen ökar i en lågkonjunktur tyder resultaten på att programmen kan minska konjunkturvariationen i arbetskraftsutbudet.

Diskussion

Eftersom arbetsmarknadspolitiska program är kostsamma och påverkar flera delar av ekonomin är det inte säkert att fördelar av en positiv effekt på arbetskraftsutbudet uppväger andra effekter av ett ökat antal personer i program.

Bakgrund

Till arbetskraftsutbudet räknas personer som är sysselsatta, öppet arbetslösa eller deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program. Programmen kan öka arbetskraftsutbudet om de exempelvis leder till ökad sannolikhet att få ett jobb eller om ersättningsnivån är högre än för öppet arbetslösa, genom att inkomsten idag eller i framtiden ökar. Resultaten bygger på en empirisk studie, baserad på kommundata för arbetskraftsdeltagande, inkomster, vakanser, öppen arbetslöshet, antal personer i program och antal försvunna arbetstillfällen, för åren 1989–1998.

Kontakt

Om du vill veta mer kontakta oss på ifau@ifau.uu.se.