Förfrågan om data

Insamling av data om kommunala arbetsmarknadsinsatser

I forskningsprojektet ”Lokala arbetsmarknadsprogram: En analys av kommunala aktivitetsprogram” (dnr 32/2016) på IFAU avser vi studera vilka effekter olika typer av arbetsmarknadspolitiska insatser i kommunal regi har på deltagarnas framtida arbetsrelaterade utfall och den lokala arbetsmarknaden. För att kunna studera effekterna av kommunala arbetsmarknadspolitiska insatser behöver vi tillgång till data över insatser och deltagare.

Efterfrågade data och hantering

Vi efterfrågar registeruppgifter från er. De uppgifter vi behöver är uppgifter om insatser och deltagande i er kommun (beskrivs närmare i bilaga 1). Uppgifterna kompletteras sedan med uppgifter för hela Sveriges befolkning från Socialstyrelsen, Statistiska centralbyrån (SCB), Myndigheten för yrkeshögskolan och Arbetsförmedlingen över utbetalningar av ekonomiskt bistånd, försörjningshinder, utbildning, familjesituation, hälsodata, sysselsättning, inkomster och transfereringar samt registrering på Arbetsförmedlingen. För att kunna utvärdera insatsernas effekter på längre sikt kommer också kompletteringar av registerdata från dessa myndigheter att kopplas på vid senare tillfällen för att få längre uppföljningsperiod, upp till 5 år efter insatsernas avslut.

Hur insamlandet av datamaterialet kommer gå till beskrivs närmare i bilaga 2. Vi hoppas ni har möjlighet att bistå med uppgifterna senast 31 oktober.  Till deltagande kommuner erbjuder vi återkoppling i form av projektets resultat.

Er medverkan är frivillig men ert deltagande är mycket värdefullt och kan inte ersättas av andra. Insamlandet av registerdata sker i samråd med SKL, men SKL kommer inte ha tillgång till datamaterialet. Ingen obehörig kommer att få ta del av den pseudonymiserade (avidentifierade) informationen. Detta gör att enskilda individer inte kan identifieras direkt i datamaterialet. Vi studerar genomsnittseffekter, vilka inte kan härledas tillbaka till enskilda individer.

Registeruppgifter som lämnas skyddas enligt 24 kap. 8 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Alla data förvaras på en säker server och endast behöriga får tillgång till data. Data kommer att sparas för forskningssyfte till och med 2030. SCB är personuppgiftsansvarig för den behandling av personuppgifter som SCB utför. IFAU är personuppgiftsansvarig för den behandling som IFAU utför (ombud är Anahid Zakinian, telefon 018-471 70 83).

Har ni frågor eller funderingar, tveka inte att höra av er till oss på 018-471 60 62 eller kommunala.program@ifau.uu.se

Efterfrågad registerdata

Den population vi avser studera är deltagare som deltagit i en eller flera kommunala arbetsmarknadsinsatser under perioden 2010-01-01–2019-06-30. För er som redan levererat data, se missivbrev för kommunspecifik tidsperiod.

För att kunna studera kommunala arbetsmarknadspolitiska insatser efterfrågar vi registeruppgifter över vilken/a insats/er varje individ anvisats till, när insatsen påbörjades och när den avslutades. Även insatser som individen anvisats till parallellt med sin ordinarie heltidsinsats som exempelvis kortare kurser, jobbcoachning eller studievägledning är av vikt att få uppgifter om för att skapa förståelse för vad som fungerar för olika grupper. Här ser vi även OSA och arbetsmarknadsanställningar som insatser.

De variabler som är nödvändiga för att kunna utvärdera de lokala insatserna är: personnummer, insats-id (exempelvis namn), placeringens startdatum och slutdatum. För insatserna behöver vi veta vilka typer av insatser det rör sig om, insatsens namn, och kommunens klassificering av insatsen. Om klassificering av insatsen inte finns tillgänglig i data kommer vi senare återkomma till er för hjälp att klassificera de insatser ni har. Andra önskvärda variabler vi är intresserade av är: placeringens planerade start och slutdatum, placeringens omfattning i tid, frånvaro, frånvaroorsak, avslutsorsak, ansvarig handläggare (personnummer, om möjligt), handläggarens enhet, anvisande myndighet.

Det är frivilligt att lämna data för forskningsprojektet och ni kan närsomhelst under projektets gång dra tillbaka er medverkan utan att ange skäl. Dock skulle er medverkan bidra stort till att öka förståelsen över hur kommunala arbetsmarknadsinsatser hjälper deltagarna till sysselsättning och självförsörjning.

Hur data kommer användas

Data kommer att skickas till SCB för att där kopplas till övriga data. SCB kommer skapa en nyckel mellan personnummer och ett projektspecifikt person-id för vår studiepopulation, där ingen obehörig får till­gång till den pseudonymiserade informationen och SCB ansvarar för nyckeln. Detta gör att vi inte kommer kunna identifiera enskilda individer. I vårt arbete kommer vi inte heller att analysera enskilda individer utan är enbart intresserade av genomsnittseffekter. Data kommer att sparas för forskningssyfte till och med 2030.

Observera att inga data innehållande personnummer får skickas direkt till IFAU.

Tillvägagångssätt för insamlandet av data

För att bidra med data till forskningsprojektet behöver ni först skapa en fil med de efterfrågade uppgifterna som ni sedan kan ladda upp på SCB:s hemsida. Om ni har ett verksamhetssystem är det enkelt att göra ett datauttag. Nedan finns länkar utifrån, de av oss kända, verksamhetssystem som beskriver hur ni går till väga. Om ni inte använder något av nedanstående verksamhetssystem finns också ett Excel blad som beskriver hur vi önskar att datamaterialet som skickas till SCB ska se ut.

När datauttaget är gjort återstår endast att ladda upp datafilerna till SCB med hjälp av användarnamn och lösenord på www.insamling.scb.se/

För att kunna ta ut data är det bra att få en klar bild över de uppgifter vi efterfrågar. På projektets hemsida finns därför en mer punktformad variabelförteckning utifrån Bilaga 1 ovan. Vi är medvetna om att alla variabler inte finns men all information vi kan få skulle hjälpa oss mycket. Om ni har frågor får ni gärna kontakta oss på kommunala.program@ifau.uu.se eller på telefon 018-471 60 62.

Tidsperiod

2010-01-01 till 2019-06-30. Vi är intresserade av data även om data inte finns för hela tidsperioden.

Filformat

Data kan levereras i följande format; textfiler (semikolon separerade), Excel, SQL eller SAS. Vi ser gärna att deltagarens personnummer, 12 siffror, ligger som första variabel.

Datauttaget IT-system

För information om hur du exporterar data från olika IT-system hittar du här. Hittar du inte ditt IT-system? Kontakta oss så hjälper dig.