Hur fungerar bemanningsbranschen?

Författare: Pernilla Andersson, Och Eskil Wadensjö, Och

Publicerad i: Arbetsmarknad & Arbetsliv 2003, årg. 9, nr. 3-4, s. 189-209

Sammanfattning av Rapport 2004:15

Bemanningsbranschen är en ny och expanderande bransch både i Sverige och i andra länder. Verksamheten har inte störst omfattning i Sverige, vilket antyder att det kan finnas möjligheter för fortsatt expansion. Ett problem vid analyser av branschen har varit att det saknats bra officiell statistik. Vi har skapat två internationellt sett unika databaser över arbetsställen och anställda i branschen som vår analys bygger på.

Branschens anställda jämförs med samtliga sysselsatta och vi finner att unga, ogifta, kvinnor och invandrare är överrepresenterade i bemanningsbranschen. De mindre etablerade på arbetsmarknaden är överrepresenterade i branschen. Bemanningsbranschen är kraftigt överrepresenterad i storstadsområdena, speciellt Stockholmsregionen.

En studie av flödena till och från bemanningsbranschen visar att ungdomar och invandrare som är överrepresenterade i branschen oftare lämnar den för en anställning i en annan bransch än vad äldre och infödda gör. Det är också vanligare bland invandrare att komma från arbetslöshet till branschen. Arbetslösa invandrare som blir anställda i ett bemanningsföretag, verkar ha goda förutsättningar för att lämna branschen för en anställning i en annan bransch.

Forskningsområden