Åtgärder inom aktivitetsstöd m.m.

Diarienummer: DNR 201/2013

Remisställare:

Arbetsmarknadsdepartementet
103 33 Stockholm

 

Betänkandet innehåller förslag på hur åtgärdsreglerna för aktivitetsstöd kan harmoniseras med motsvarande regler inom arbetslöshetsförsäkringen. Bakgrunden är att regeringen framfört önskemål att samma krav i princip bör ställas på arbetslösa, oavsett om de uppbär arbetslöshetsersättning eller aktivitetsstöd.

Sammanfattning av IFAU:s synpunkter

  • Det förefaller rimligt att som betänkandet föreslår harmonisera regelverken för ersättningssystemen.
  • Vid bedömningen av lämpliga åtgärder/sanktioner bör man vid sidan av effekter på sannolikheten att lämna arbetslöshet även beakta de effekter på jobbkvalitet som framkommit inom forskningen.

Liknande regelsystem

IFAU är i grunden positivt till principen att arbetslösa som uppbär olika typer av ersättning i så stor utsträckning som möjligt omfattas av ett liknande regelsystem. Skillnader i regler mellan olika ersättningstyper kan både bidra till att minska rättssäkerheten för de arbetslösa och ge upphov till icke önskvärda incitamentseffekter.

Åtgärdssystemets effekter

Det tycks således rimligt att harmonisera åtgärdsreglerna för arbetslösa med olika typer av ersättning. Principen om att liknande åtgärdsregler bör gälla för arbetslösa med aktivitetsstöd och arbetslöshetsersättning ger dock ingen vägledning när det gäller frågan om hur ingripande dessa åtgärder bör vara. Precis som påpekas i betänkandet finns ekonomisk forskning som indikerar att förekomsten av ett åtgärdssystem inom arbetslöshetsförsäkringen förkortar den genomsnittliga arbetslöshetstiden. Samtidigt finns det också forskning som tyder på att sanktioner inom arbetslöshetsförsäkringen har en långsiktig negativ effekt på jobbkvaliteten (van den Berg och Vikström 2009). Det vill säga, förekomsten av sanktioner gör att de arbetslösa snabbare kommer i arbete men i gengäld riskerar de att ta arbeten som de är överkvalificerade för.

I betänkandet förs en del resonemang om hur införandet av ett mer omfattande, men även mer nyanserat, sanktionssystem inom aktivitetsstödet kan tänkas påskynda återgången i arbete för denna grupp av arbetslösa. I denna diskussion behandlas även risken att de föreslagna förändringarna kan ha en negativ effekt på den arbetssökandes vilja att delta i olika typer av arbetsmarknadspolitiska program. Däremot diskuteras inte frågan om eventuella effekter på jobbkvaliteten. IFAU menar dock att även denna tänkbara effekt bör tas i beaktande vid en konsekvensbedömning av de förslag som presenteras i betänkandet.   

Givet att man vid en sådan samlad bedömning finner att det nuvarande åtgärdssystemet inom arbetslöshetsförsäkringen ligger på en lämplig nivå har dock IFAU ingenting att invända mot de förslag som presenteras i betänkandet. Förslagen om hur det åtgärdssystem som för närvarande gäller inom arbetslöshetsförsäkringen ska kunna utsträckas till att även tillämpas inom aktivitetsstödet förefaller väl genomtänkta och rimliga. 

I detta ärende har generaldirektören Olof Åslund beslutat. Docent Karl-Oskar Lindgren har varit föredragande.

Referenser

van den Berg, G. & J. Vikström (2009) ”Hur påverkas de arbetslösa av sanktioner i arbetslöshetsförsäkringen”. IFAU Rapport 2009:16