Betänkandet: God sed vid lönebildning (SOU 2006:32)

Diarienummer: DNR 48/2006

Remisställare:

Näringsdepartementet
103 33 Stockholm

Sammanfattning

Utredningens förslag handlar dels om Medlingsinstitutets roll i den svenska lönebildningen, dels om Medlingsinstitutets statistikansvar för den officiella lönestatistiken.

IFAU avstår från att kommentera de förslag som avser Medlingsinstitutets roll i den svenska lönebildningen då vi inte anser oss ha någon speciell kompetens inom detta område.

Medlingsinstitutet tog i januari 2001 över beställaransvaret för den officiella lönestatistiken från SCB. Utredningen föreslår att detta ansvar återförs till SCB. IFAU instämmer med detta förslag.

Beställaransvaret för den officiella lönestatistiken

Ett huvudskäl till att Medlingsinstitutet fick ta över beställaransvaret för lönestatistiken från SCB var att institutets uppgifter innebar dels att det var en huvudanvändare av statistiken, dels att det därigenom skulle besitta nödvändig sakkunskap och beställarkompetens. Det senare förhållandet motsägs inte av utredningens analys.

Utredningen argumenterar däremot för att det är svårt att hävda att Medlingsinstitutet idag är en huvudanvändare av lönestatistiken; snarare är man en bland flera viktiga användare. Detta talar för att statistikansvaret återgår till SCB, som redan har produktionsansvaret för lönestatistiken. IFAU delar denna bedömning.

En stor del av den forskning som bedrivs vid IFAU baseras på registerstatistik (inklusive lönestatistik) från SCB. För IFAU, liksom rimligen för andra forskningsmiljöer av liknande slag, framstår det som en fördel att kunna uttrycka efterfrågan på olika statistikprodukter direkt till SCB (som ändå kommer att leverera statistiken) snarare än via andra, indirekta, kanaler. Det är dessutom rimligen så att SCB har en större vana (och därmed kompetens) än Medlingsinstitutet att hantera den typ av mikrodata, inklusive lönestatistiken, som är basen för huvuddelen av IFAU:s forskning.

I detta ärende har generaldirektören Peter Fredriksson beslutat. Anders Forslund har varit föredragande.