Huvudbetänkandet Långtidsutredningen 2011 (SOU 2011:11)

Diarienummer: DNR 58/2011

Remisställare:

Finansdepartementet
103 33 Stockholm

Långtidsutredningen 2011 belyser den svenska arbetsmarknaden utifrån en stor mängd aspekter och lämnar en rad förslag till reformer. IFAU vill framhålla värdet av denna typ av utredningar som tar ett samlat grepp kring centrala frågor och där svensk och internationell expertis anlitas för att få bästa möjliga kunskapsunderlag för förslagen. Av skäl som förklaras nedan avstår IFAU från att lämna synpunkter på de enskilda förslagen.

Utredningen är i allt väsentligt en forskarprodukt. Utredarna är akademiskt verksamma arbetsmarknadsekonomer. De bilagor som tagits fram som underlag för betänkandet har författats av några av Sveriges och Europas främsta experter på hur t.ex. lönebildning, arbetsrätt, utbildningssystem och skatter påverkar arbetsmarknaden och olika gruppers ställning i arbetslivet. Publikationerna ger dels en värdefull och uppdaterad översikt över både institutionalia och forskningsläge, dels en policydiskussion som är ovanligt nära knuten till det existerande kunskapsunderlaget. IFAU:s bedömning är därför att formen kan tjäna som modell för framtida utredningar.

Vid remissvar är IFAU:s allmänna ansats att relatera förslagen till existerande forskning, framföra vilka slutsatser som följer av kunskapsunderlaget och diskutera i vilken utsträckning förslagen har stöd i detsamma. Långtidsutredningen 2011 följer ett likartat arbetssätt: Så långt det är möjligt baseras förslagen på forskningsevidens. Då styrkan i forskningsunderlaget också framgår av utredningens olika delar gör IFAU den sammantagna bedömningen att det inte är meningsfullt för IFAU att lämna specifika synpunkter på utredningens förslag.

I detta ärende har generaldirektören Olof Åslund beslutat. I den slutliga handläggningen har också Anders Forslund deltagit.