Lärling – en bro mellan skola och arbetsliv (SOU 2010:19). Skolans och arbetsmarknadens regler vid gymnasial lärlingsutbildning och gymnasial lärlingsanställning (U2010/5755/G)

Diarienummer: DNR 127/2010

Remisställare:

Utbildningsdepartementet
103 33 Stockholm

IFAU har i tidigare remissvar (dnr 73/2007) uttalat en positiv syn på lärlingsutbildningen. Det är en rimlig hypotes att samverkan mellan skola och arbetsliv – och möjlighet att vara anställd under utbildningen – kan underlätta starten i yrkeslivet för vissa grupper av ungdomar. En utvärdering måste dock göras för att kunna uttala sig om vilka effekterna av utbildningen faktiskt blir.

Utredningen har haft i uppdrag att studera förutsättningarna för att kombinera anställning och studier, samt lämna förslag som krävs för att göra kombinationen möjlig. Det låter rimligt att göra det möjligt för gymnasial lärlingsanställning, och att denna anställning undantas från lagen om anställningsskydd. IFAU har ingen kompetens att i övrigt bedöma de arbetsrättsliga förutsättningarna och lämnar därför inga detaljerade synpunkter.

Utbildningsdepartementets promemoria tar upp ändringar i den nya skollagen och den kommande gymnasieförordningen. IFAU har inga närmare synpunkter på den precisa juridiska utformningen.

För att möjliggöra uppföljning och utvärdering är det helt centralt att eleverna registreras som lärlingar och att statistik om lärling och lärlingsplats samlas in centralt och kan tillgängliggöras och kombineras med andra uppgifter. Detta tycks ha brustit under försöksverksamheten. Det är även viktigt att det framgår tydligt om och när eleverna skiftar mellan yrkesprogram och lärlingsutbildning. Förslaget innebär i praktiken många olika utbildningar då yrkesprogram och lärlingsutbildning kombineras på olika sätt under sex terminer. Utfallet av dessa olika kombinationer är naturligtvis av intresse.

I detta ärende har generaldirektören Olof Åslund beslutat. Sara Martinson har varit föredragande.