Svenska för invandrare – valfrihet, flexibilitet och individanpassning

Diarienummer: DNR 239/2013

Remisställare:

Utbildningsdepartementet
103 33  Stockholm

  • IFAU är positivt till förslaget att ge Arbetsförmedlingen möjlighet att upphandla sfi för personer med etableringsplan. 
  • Det är inte uppenbart att de teoretiska förutsättningarna för att marknadslösningar ska vara optimala är uppfyllda på det aktuella utbildningsområdet. Kunskapsunderlaget kring om valfrihet i sig gynnar verksamhetens kvalitet och likvärdighet m.m. är begränsat.  
  • IFAU är positivt till sfi-pengens utformning men vill framhäva vikten av att pengen betalas ut utifrån objektiva, mätbara kriterier som anordnaren inte själv kan påverka.  

IFAU har inga synpunkter på de förslag som berör utbildningens innehåll eller organisatoriska hemvist.

Arbetsförmedlingens möjlighet att upphandla sfi

IFAU är positivt till förslaget att ge Arbetsförmedlingen möjlighet att upphandla sfi. Arbetsförmedlingen är troligen väl lämpad att bedöma vilken typ av utbildning en individ behöver för att snabbt kunna etablera sig på arbetsmarknaden.

Ändring av sfi-bonus

Eftersom regeringen tidigare aviserat att sfi-bonusen ska avskaffas lämnas inga kommentarer på de föreslagna förändringarna.

Sfi-pengens utformning

Ett huvudsyfte med sfi-pengssystemet är att de studerande ska kunna söka sig till de anordnare som erbjuder den utbildning som bäst lämpar sig för den enskilde. Det förutsätter att sfi-eleverna har kunskap om kvaliteten i olika anordnares utbildningar, men också att kvalitet är den aspekt som eleverna värdesätter högst vid val av skola. Detta problem finns i princip alltid i ett valfrihetssystem, men det verkar sannolikt att informationsbristen kan vara större för personer som nyligen invandrat. Erfarenheter från verksamheten med Etableringslotsar tyder på att det kan vara svårt att som nyanländ flykting ha kunskap om kvaliteten i olika aktörers verksamhet (Statskontoret rapport 2012:22).

För att pengen ska ha möjlighet att fungera som avsett är det också viktigt att det finns objektiva och verifierbara kriterier för att pengen ska betalas ut, och att anordnarna inte har möjlighet att påverka eller manipulera dessa. IFAU är positivt till förslaget att Skolinspektionen ska kontrollera detta. Det är också en utmaning för systemet att undvika att anordnarna har möjlighet att locka till sig elever där den förväntade intäkten är särskilt hög i förhållande till den förväntade kostnaden.

 

I detta ärende har generaldirektören Olof Åslund beslutat. Kristina Sibbmark har varit föredragande.