Långtidsutredningen 2015 Huvudbetänkande (SOU 2015:104)

Diarienummer: DNR 14/2016

Remisställare:

Finansdepartementet
Budgetavdelningen
103 33 Stockholm

Långtidsutredningen 2015 belyser ett stort antal frågor av betydelse utifrån olika perspektiv. Till stor del rör det sig om arbetsmarknads- och utbildningsfrågor, och är alltså av relevans för IFAU. Slutbetänkandet och de underlagsrapporter det baseras på presenterar omfattande statistik och många intressanta forskningsresultat. Resonemangen framstår i stora delar som rimliga, även om det som alltid går att diskutera och invända kring denna typ av analyser. Vi bedömer dock att det faller utanför remissförfarandet att vetenskapligt granska och kommentera utredningen.

Vid remissvar är IFAU:s allmänna ansats att relatera förslagen till existerande forskning, framföra vilka slutsatser som följer av kunskapsunderlaget och diskutera i vilken utsträckning förslagen har stöd i detsamma. Eftersom de policyförslag som framförs i regel är allmänt hållna och snarast av inriktningskaraktär, avstår IFAU från att kommentera dem.

I detta ärende har generaldirektören Olof Åslund beslutat. I den slutliga handläggningen har också Kristina Sibbmark deltagit.