Slopad jämställdhetsbonus, Ds 2015:55

Diarienummer: DNR 234/2015

Remisställare:

Socialdepartementet
103 33 Stockholm

IFAU har inbjudits att lämna synpunkter på Departementspromemorian Slopad jämställdhetsbonus, Ds 2015:55. Förslaget innebär att lagen (2008:313) om jämställdhetsbonus upphävs. Bonusdagar som uppkommer efter den 31 december 2016 kommer inte att ge jämställdhetsbonus. IFAU stödjer förslaget om slopad jämställdhetsbonus.

IFAU:s synpunkter

IFAU håller överlag med om de slutsatser som dras i promemorian. De utvärderingar som gjorts har visat att jämställdhetsbonusens effekt på fördelningen av uttaget av föräldrapenningdagar mellan mammor och pappor hittills har varit försumbart (Försäkringskassan 2010, ISF 2012). Syftet med reformen kan alltså inte sägas ha uppfyllts.

Om uttaget av föräldrapenning inte påverkats av jämställdhetsbonusen, vilket utvärderingar har visat, innebär det i praktiken att den jämställdhetsbonus som betalas ut gått till hushåll som även utan bonusen i viss utsträckning skulle ha delat på föräldrapenningdagarna.

Förvisso har utvärderingarna studerat uttaget av föräldrapenningdagar under en period då regelverket var mer komplicerat och de ekonomiska incitamenten sannolikt mindre tydliga för hushållen (Försäkringskassan 2010, ISF 2012). Möjligen kan det också fortfarande råda en viss okunskap om hur stora inkomstskillnader jämställdhetsbonusen faktiskt kompenserar för.

Omfattande forskning pekar också på att människors beteende påverkas av utformningen av socialförsäkringar. När det gäller bonusar på andra områden (t.ex. prestationsbonusar inom utbildningssystemet) är erfarenheterna blandade och pekar på att utformningen kan ha stor betydelse för effekterna. Att jämställdhetsbonusen inte tycks ha haft avsedd effekt betyder alltså inte att det inte är möjligt att påverka fördelningen av föräldraledighet genom ekonomiska drivkrafter. De uteblivna effekterna kan alltså både bero på viss informationsbrist samt på dess nuvarande utformning.

I detta ärende har generaldirektören Olof Åslund beslutat. Linus Liljeberg har varit föredragande.

Referenser

Försäkringskassan (2010), Jämställdhetsbonusen – en effektutvärdering, Socialförsäkringsrapport 2010:5. Stockholm: Försäkringskassan

Inspektionen för socialförsäkringen (2012) Ett jämställt uttag? Reformer inom föräldraförsäkringen, Rapport 2012:4, Stockholm: ISF.