Begränsad kunskap om hur psykosocial arbetsmiljö och anställdas hälsa hänger samman med produktionsbortfall

En litteraturgenomgång från IFAU visar att sambandet mellan psykosocial arbetsmiljö, hälsa och produktion har begränsade vetenskapliga belägg.

Publicerades: 25 april 2012

Författare: Christina Björklund, Och Irene Jensen, Och Malin Lohela Karlsson, Och

En arbetsmiljö med fysiska och psykosociala risker är naturligtvis inte bra för individen, men det kan också påverka arbetsgivaren i form av kostnader för frånvaro, olyckor, hög personalomsättning och produktionsbortfall. En hälsosam organisation med god arbetsmiljö sägs vara ett sätt att främja såväl hälsa som goda prestationer: en god arbetsmiljö ger en frisk personal och i förlängningen positiva ekonomiska utfall för arbetsgivaren. Men är det så? Vet vi utifrån dagens forskning att det finns ett verkligt samband mellan de anställdas hälsa, den psykosociala arbetsmiljön och företagens produktion?

Nja, visar en ny litteraturgenomgång från IFAU. De studier som finns visar på ett samband, men forskningen är bristfällig. Dels finns det relativt lite forskning, dels håller en del av forskningen låg kvalité med tvärsnittsdata och låg svarsfrekvens i enkäter. Det saknas högkvalitativa longitudinella studier, dvs. uppföljningar över flera år. Det finns därför bara begränsad evidens för ett samband mellan den psykosociala arbetsmiljön, de anställdas hälsa och förmåga att prestera samt produktionsbortfall. Rapportförfattarna finner dock viss evidens för att höga krav och låg kontroll över arbetet har ett samband med produktionsbortfall för anställda med smärta i rörelseorganen.

– Vi blev förvånade att kunskapsbristen var så pass stor, säger Malin Lohela Karlsson som är en av rapportförfattarna. Behovet av högkvalitativa studier inom området är stort och ny tvärvetenskaplig forskning behövs för att det i framtiden ska kunna gå att säga något om och i så fall hur den psykosociala arbetsmiljön påverkar företagets produktion på längre sikt.

Bakgrund och metod

Rapportförfattarna har genom en systematisk litteraturgenomgång analyserat det internationella vetenskapliga kunskapsläget som behandlar ämnesområdet psykosocial arbetsmiljö – anställdas hälsa – organisationers produktion. Dessa har hämtats genom systematiska sökningar i flera databaser inom medicin, samhällsvetenskap, ekonomi och psykologi. Bedömningen av studierna genomfördes enligt etablerade kriterier för systematiska litteraturstudier.

Kontakt

För mer information kontakta Malin Lohela Karlsson på 08-524 832 14 alternativt malin.lohela.karlsson@ki.se