En uppföljning av Kvalificerad yrkesutbildning

En ny rapport från IFAU visar att drygt 80 % av de som avslutat en Kvalificerad yrkesutbildning (KY) har en anställning eller startat ett eget företag. Det är studerande i åldrarna 25 år och uppåt som främst etablerat sig på arbetsmarknaden. Fördelat på utbildningsinriktning visar uppföljningen att det framförallt är de som utbildats inom ekonomi, tillverkning, transport och IT som har ett arbete. Samtidigt visar uppföljningen att drygt 8 % går vidare till universitet samt att 10 % fortfarande är arbetssökande.

Publicerades: 01 juli 2010

Författare: Mats Lindell, Och

Av de som var etablerade på arbetsmarknaden ansåg 80 % att de var verksamma inom det område de blivit utbildade för. Drygt en tredjedel av de tillfrågade ansåg att KY inte har bidragit till en bättre löneutveckling. Vidare antyder uppföljningen att KY-deltagarna följer traditionella könsmönster på arbetsmarknaden: andelen män är klart dominerande inom byggsektorn, träindustrin, tillverkning samt inom jord, skog och trädgård, medan andelen kvinnor är dominerande inom vård och omsorg, turismbranschen och inom miljöinriktade utbildningar.

Metod

Studien bygger på tre enkätundersökningar riktade till samtliga personer som avslutat en KY-utbildning under åren 1999, 2000 och 2001. Svarsfrekvensen var 90 %.

Förutom att undersöka i vilken utsträckning som de tillfrågade arbetar, studerar vidare på högskola eller är arbetssökande, studeras i vilken utsträckning de medverkande jobbar inom ett för deras KY-utbildning relevant yrkesområde; om kunskapsinnehållet motsvarar ställda kompetenskrav i arbetslivet; uppskattad ekonomisk avkastning i form av högre löneersättning, samt om man är nöjd eller ej med KY.

Bakgrund

Utbildningsreformen Kvalificerad yrkesutbildning lanserades år 1996 som en försöksverksamhet. Konceptet som bygger på att utbildningsanordnare och näringsliv samverkar i syfte att utbilda arbetskraft inom yrkesområden med stor efterfrågan, permanentades år 2002 med en utbildningsvolym om cirka 12 500 utbildningsplatser.

Kontakt

För frågor hänvisas till författaren som kan nås på tel: 0920-49 14 10 eller via e-post: mats.lindell@ltu.se.