I Europa fungerar arbetsmarknadspolitiska program bättre för kvinnor än för män

Kvinnor får jobb i högre utsträckning än män när de har deltagit i ett arbetsmarknadspolitiskt program. Effekterna är särskilt stora i länder där det kvinnliga arbetskraftsdeltagandet är lågt. En ny rapport från IFAU sammanfattar de utvärderingar som gjorts i Europa under senare år.

Publicerades: 16 juni 2010

Författare: Annette Bergemann, Och Gerard J. van den Berg, Och

Resultaten i europeiska studier av arbetsmarknadspolitikens effekter är anmärkningsvärt samstämmiga: aktiv arbetsmarknadspolitik fungerar bättre för kvinnor än för män. I länder där många kvinnor står utanför arbetskraften är detta mönster särskilt tydligt, medan programeffekterna inte skiljer sig nämnvärt åt mellan män och kvinnor i länder där ungefär lika stor andel män som kvinnor arbetar.

Könsskillnader för olika typer av program

Jämfört med män verkar kvinnorna särskilt ha nytta av utbildning, visar studier från t ex Österrike och Frankrike. Anställningsstöd, sökhjälp och starta eget-bidrag har också bra effekt för kvinnor i länder där deras arbetskraftsdeltagande är lågt. Sökhjälp verkar vara ett mer effektivt program för män. Både män och kvinnor lämnar arbetslösheten då arbetsförmedlingen ökar kontrollen och det finns hot om sanktioner. Kvinnor lämnar dock i större utsträckning arbetskraften helt medan män vanligen börjar arbeta. Resultaten från de direkt sysselsättningsskapande programmen varierar, men kvinnor verkar ha bättre utfall i de flesta fall.

Då kvinnornas arbetskraftsdeltagande ökar minskar skillnaderna

Aktiv arbetsmarknadspolitik verkar vara ett viktigt medel för att hjälpa kvinnor tillbaks till arbetsmarknaden i länder där kvinnorna ofta lämnar arbetskraften när de får barn. Med utbildning och andra arbetsmarknadspolitiska program ökar produktiviteten då de väljer att gå från hem- till förvärvsarbete. Då kvinnornas arbetskraftsdeltagande ökar blir effekterna för kvinnor och män mer lika varandra. I Sverige har kvinnor och män lika högt arbetskraftsdeltagande och man brukar inte finna könsskillnader i programeffekterna.

Översikten är den första i sitt slag och sammanfattar fyrtiotalet studier som publicerats i forskningstidskrifter eller forskningsrapportserier sedan 1999.

Kontakt

Vill du veta mer kontakta författarna via e-post: Gerard: gjvdberg@xs4all.nl och Annette: abergemann@feweb.vu.nl