Nya metoder för att utvärdera effekterna av arbetsmarknadspolitiska program

Två nya rapporter från IFAU utvecklar nya metoder för att utvärdera program och använder dessa för att analysera ett danskt experiment.

Publicerades: 04 april 2011

Författare: Geert Ridder, Och Johan Vikström, Och

Nya metoder för utvärdering av arbetsmarknadspolitiska program

I den första rapporten utvecklar rapportförfattarna nya metoder för att studera arbetslöshetens längd. Metoden kan även användas för att studera effekter vid sjukfrånvaro eller vid medicinska behandlingar.

– När vi studerar hur länge en individ är arbetslös använder vi olika metoder och modeller. För att kunna skatta effekter behöver man göra vissa antaganden. Den nya metoden gör, enkelt uttryckt, att man slipper en del av dessa antaganden och resultaten blir därför mer rättvisande, säger Johan Vikström som är en av rapportförfattarna.

Arbetsmarknadspolitiskt experiment i Danmark

Den nya metoden används för att utvärdera effekterna av ett danskt experiment från vintern 2005–06. Där kombinerades fler och tidigare möten med handläggare med större tillgång till arbetsmarknadsutbildning och andra program. Det visar sig att möten mellan förmedlare och arbetssökande samt en förstärkt förmedling gör att de arbetssökande får jobb snabbare. Det tycks också vara kostnadseffektivt. Jobbsökarkurser hjälper också de arbetslösa till arbete snabbare än om de inte skulle ha deltagit, men kurserna är dyrare än möten och de bedöms därför som mindre kostnadseffektiva. Längre obligatoriska heltidsprogram hade så kallade ”skrämseleffekter”, och ledde till att fler arbetssökande lämnade redan innan dessa program startat.

Kontakt

Johan Vikström svarar på frågor via e-post, johan.vikstrom@ifau.uu.se eller telefon 072-325 10 29.