Tillgång till förskola för äldre syskon under föräldraledigheten har liten påverkan på hur föräldraledigheten fördelas mellan mammor och pappor

Möjligheten att lämna äldre syskon på förskola under föräldraledigheten har inte påverkat fördelningen av ledighet mellan mammor och pappor. Det visar ett nytt Working paper från IFAU författat av Anna Norén vid Uppsala universitet.

Publicerades: 04 november 2015

Författare: Anna Norén, Och

Sedan 2002 är det möjligt i alla kommuner att ha ett äldre syskon i förskolan minst 15 timmar i veckan även under föräldraledigheten. Rapportförfattaren studerar om det påverkat hur mammor och pappor fördelar föräldrapenningdagar mellan sig. Hon finner att tillgången till förskola inte påverkat fördelningen. 

– Jag var framförallt intresserad av mekanismer bakom föräldrarnas uttag av föräldrapenning, säger Anna Norén. Vi vet sedan tidigare att jämställdhetsbonus haft mycket begränsad effekt på ett mer jämlikt uttag. Den här reformen innebär en minskad arbetsbörda under föräldraledigheten. Det skulle kunna påverka föräldrarnas förhandlingar om fördelning av dagar. Men det har jag inte hittat – papporna har till exempel inte varit hemma mer. 

– Troligen är det andra faktorer som påverkar besluten om fördelning av föräldrapenningdagar i högre grad, fortsätter hon. Dessutom så minskar ju arbetsbördan under föräldraledigheten för båda föräldrarna. Om mammor och pappor värderar den minskade arbetsbördan lika mycket så påverkas kanske inte fördelningen dem emellan. 

Sverige har ett av världens mest generösa föräldraförsäkringssystem. Syftet är att möjliggöra för föräldrar att kombinera familjeliv och arbetsliv. Tillgång till barnomsorg har stor betydelse för föräldrars arbetsutbud. Tidigare forskning har också visat att den ojämlika fördelningen av både föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning har stora konsekvenser för mammors sysselsättning, sjukfrånvaro och löner.

Data och metod

Rapportförfattaren jämför skillnader i föräldrapenninguttag före och efter reformen i familjer som bor i kommuner där äldre syskon kunnat gå kvar i förskola redan innan reformen, med kommuner där äldre syskon först efter reformen får tillgång till förskola. Föräldrarna fick sitt andra barn 1998–2005 och hade ett äldre syskon som var 1–5 år.

Kontakt

För mer information kontakta oss på ifau@ifau.uu.se