Ny metod för att undersöka effekter av familjestorlek

En ny rapport från IFAU vidareutvecklar metoden att använda tvillingfödslar för att hitta effekter av hur antalet barn påverkar hur det går för mammor på arbetsmarknaden.

Publicerades: 21 juni 2016

Författare: Helmut Farbmacher, Och Raphael Gruber, Och Johan Vikström, Och

Forskare har länge varit intresserade av hur antalet barn i en familj påverkar familjemedlemmarnas arbetsutbud och löner. Det finns ett mönster av att fram­för allt mammor som har fler barn har lägre arbetskraftsdeltagande och inkomster. Men då beslut att kring familjebildning är relaterade till en rad faktorer som inte kan observeras i datamaterial är det svårt att avgöra om det rör sig om ett orsakssamband eller en korrelation.

Kritik av tvillingstrategin

Eftersom tvillingfödslar medför en oplanerad ökning av antalet barn i en familj har många forskare använt det för att studera hur fler barn påverkar arbetsmarknadsutsikterna.

Men ett problem med tvillingstrategin är att det inte är en slump vilka som blir tvillingmammor. Mammor till tvåäggstvillingar är t.ex. äldre och har i flera fall genomgått en fertilitetsbehandling. Det gör att det blir svårt att generalisera utifrån gruppen tvillingmammor.

En ny metod baserat på enäggstvillingar

Rapportförfattarna vidareutvecklar tvillingstrategin. De drar nytta av att antalet enäggstvillingar är relativt konstant och konstruerar med hjälp av (antaganden om) enäggstvillingar en så kallad instrumentalvariabel som gör det möjligt att under vissa antaganden korrigera för att tvåäggstvillingar är vanligare hos vissa mammor. Den nya metoden används för att studera mammors arbetsutbud i Sverige och USA.

– Den nya metoden vi föreslår är enkel och kan användas för att undersöka hur familjestorlek påverkar såväl föräldrar som barn i familjen, säger Johan Vikström. Metoden innebär dessutom att vi inte behöver veta vilka som är enäggstvillingar för att kunna skatta effekterna av familjestorlek. 

Metoden används på data från Sverige och USA

För Sverige används data för mammor som fick sitt första barn under perioder­na 1987–1990 och 2000–2003. För USA används US Census data 1980. Re­sul­taten för USA visar att tidigare studier som använt tvillingmetoden har under­skattat hur mycket mammornas arbetsinkomst minskar när familjen blir större.

Kontakt

För mer information kontakta Johan Vikström, johan.vikstrom@ifau.uu.se, eller telefon 072-325 10 29.