Arbetsförmedlare positiva till aktivitetsgarantin – men problem finns

Aktivitetsgarantin är ett bra sätt att arbeta för att deltagarna ska komma ur arbetslösheten. Det menar 91 % av de arbetsförmedlare som svarat på IFAU:s enkät. Men undersökningen pekar också på att informationen om programmet har vissa brister. Det visar rapporten ”Genomförandet av aktivitetsgarantin” av Daniela Fröberg och Kristian Persson vid IFAU.

Publicerades: 24 augusti 2010

Författare: Daniela Fröberg, Och Kristian Persson, Och

Drygt nio tiondelar av arbetsförmedlarna anser att aktivitetsgarantin är en bra metod och gör bedömningen att programmet hjälper deltagarna att få ett arbete eller till studier.
Bland arbetsförmedlarna säger sig nästan 60 % sakna information. Det är en något större andel än vad som visats i tidigare uppföljningar av arbetsmarknadspolitiska program. Drygt hälften anser att det varit svårt att avgöra hur verksamheten ska utformas i praktiken med hjälp av den information som de fått från Ams och länsarbetsnämnderna.
Vad aktivitetsgarantin ska innehålla i praktiken har i stor utsträckning avgjorts på de enskilda arbetsförmedlingarna. Det framgår dock tydligt av lagstiftningen att deltagarna ska delta på heltid. Nästan en fjärdel av arbetsförmedlingarna erbjuder emellertid inte deltagarna en heltidsaktivitet.
Det finns regionala skillnader i bedömningarna. Arbetsförmedlarna i storstadslänen är överlag mindre positiva: det är fler som saknar information och fler som upplever en brist på resurser i form av t ex lokaler och pengar jämfört med arbetsförmedlare i andra delar av landet.

Bakgrund

Aktivitetsgarantin infördes den första augusti 2000 och är ett program för personer som varit arbetslösa en längre tid. Det kan beskrivas som ett paraplyprogram där de andra arbetsmarknadspolitiska programmen ingår. Träning i att söka arbete är en annan viktig beståndsdel. De som deltar ska ha en nära och tät kontakt med sin handledare på arbetsförmedlingen. Deltagandet är inte tidsbegränsat utan den som deltar fortsätter till dess han eller hon får ett arbete som varar i minst sex månader, börjar studera eller väljer att lämna arbetskraften.
Rapporten utgör det första steget av tre i ett projekt där IFAU, på uppdrag av Näringsdepartementet, studerar aktivitetsgarantin. Underlaget utgörs av en enkät riktad till arbetsförmedlingar (svarsfrekvens 81 %) och en till länsarbetsnämnderna (svarsfrekvens 100 %). Dessutom har handledare och länsansvariga i tre län intervjuats.

Kontakt

Om du vill veta mer kontakta oss på ifau@ifau.uu.se.