Månadsuppgiftsutredningens betänkande Månadsuppgifter – snabbt och enkelt (SOU 2011:40)

Diarienummer: DNR 156/2011

Remisställare:

Finansdepartementet
103 33 Stockholm

Sammanfattning

  • IFAU tillstyrker utredningens förslag om att införa ett system med månadsuppgifter.
  • IFAU instämmer i bedömningen att insamling även av uppgifter om arbetad tid och lön skulle vara till betydande nytta för forskning och utvärdering samtidigt som de beräknade kostnaderna på sin höjd är blygsamma. IFAU förordar därför att uppgifter om arbetad tid och lön ska ingå i månadsuppgiften.
  • IFAU betonar att system och regelverk bör utformas på ett sådant sätt att det blir möjligt att enkelt utöka insamlingen till att omfatta variabler som eventuellt utelämnas vid införandet av systemet.

IFAU:s synpunkter

Registerdata utgör en allt viktigare resurs för forskning och utvärdering. Denna typ av data har stora fördelar avseende täckningsgrad vilket skapar möjligheter till studier som inte går att göra med urvalsundersökningar. Behovet av att använda registerdata förstärks också av att bortfallet i urvalsundersökningar ökar över tiden.

Men existerande registerdata är ofullständiga när det gäller sysselsättning och framför allt arbetad tid och lön på individnivå. IFAU ser i likhet med utredningen ett stort värde i införandet av månadsuppgifter, eftersom det kan väntas innebära betydande vinster till en låg kostnad. IFAU tillstyrker därför utredningens förslag om att införa ett system med månadsuppgifter.

IFAU instämmer också i utredningens bedömning att en månadsvis insamling även av uppgifter om arbetad tid skulle vara till betydande nytta för statistikproduktionen och därmed för forskning om den svenska arbetsmarknaden och i en förlängning ge ett förbättrat beslutsunderlag för den ekonomiska politiken. IFAU menar också att även insamling av löneuppgifter har ett stort värde. Uppgifter om arbetad tid (och därmed sysselsättning) och lön på månadsbasis skulle förbättra möjligheterna att studera centrala frågor kring lönebildning, arbetsutbud och sysselsättningseffekter av politiska reformer.

IFAU menar att det bästa är om insamling av månadsuppgifter för inkomst, arbetad tid och lön införs så snart som möjligt. Om frågan kring insamling av arbetstid och lön behöver utredas vidare är det dock bättre att först införa månadsuppgifter för inkomst och se till att utforma systemet så att insamling av fler uppgifter kan införas på ett enkelt sätt.

I detta ärende har generaldirektör Olof Åslund beslutat. Biträdande chef Anders Forslund har varit föredragande.