IFAU söker forskningsassistenter

Vi söker två forskningsassistenter med intresse för skatter till forskningsprojektet ”Skattesystemets betydelse för skatteplanering, investeringar och sysselsättning”.

Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) är ett statligt forskningsinstitut med ca 50 anställda. IFAU utvärderar arbetsmarknads-, utbildnings- och socialförsäkringspolitik samt genomför studier av arbetsmarknadens funktionssätt. Institutet ligger i nära anslutning till Uppsala universitet och är en mycket stark forskarmiljö med fokus på empirisk arbetsmarknadsforskning. Ambitionen är att skapa bästa möjliga kunskapsunderlag för den politik som direkt eller indirekt berör våra forskningsområden. Vi erbjuder ett flexibelt arbetssätt och mångsidiga arbetsuppgifter i en kreativ och trevlig miljö.

Arbetsuppgifter

Som forskningsassistent kommer du under hösten 2024 biträda skatteforskaren Håkan Selin med att bearbeta data över individer och företag. Du kommer primärt att arbeta med Företagsregister och individdatabas (FRIDA) som finns vid SCB. FRIDA är en databas på mikronivå med koppling mellan företag och företagare och bygger på deklarationsblanketter. Målsättningen med arbetet är att öka kunskaperna om hur skattesystemet påverkar investeringar, sysselsättning och rapportering av inkomster.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har en grundexamen i nationalekonomi eller motsvarande. Du är noggrann, initiativtagande och självständig. Du har god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska. Vikt kommer också att läggas vid personlig lämplighet, exempelvis samarbetsförmåga.

Meriterande

Det är meriterande med masterexamen i nationalekonomi eller motsvarande, erfarenhet av tjänstgöring som forskningsassistent samt erfarenhet av arbete med kvantitativa utvärderingsmetoder och mikrodata. Även erfarenhet av arbete med FRIDA-databasen, kunskaper om bokföring och förtrogenhet med mjukvara Stata är meriterande.

Varaktighet och omfattning

De två anställningarna är tidsbegränsade till 4,5 månader vardera. Omfattningen är 100%. Tillträde mitten av augusti 2024 eller enligt överenskommelse.

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast 2024-06-04. Ansökan ska innehålla personligt brev, meritförteckning och namn på två referenspersoner. Märk ansökan med dnr 109/2024 och skicka den via e-post: ifau@ifau.uu.se.

Urval sker löpande och relevanta sökande kan bjudas in till intervju redan under pågående ansökningsperiod. (Löpande tillsättning tillämpas dock ej.)

IFAU värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Vi undanber oss alla erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp.

Kontakt

Om du har frågor är du välkommen att kontakta Håkan Selin (hakan.selin@ifau.uu.se). Facklig företrädare för SACO är Olof Rosenqvist (olof.rosenqvist@ifau.uu.se).

Personuppgifter som lämnas i samband med ansökan behandlas enligt dataskyddsförordningen.