Förändrad efterfrågan på varor förklarar varför vissa arbetsplatser växer och andra krymper

Efterfrågan på företagens produkter, snarare än effektiviseringar i produktionen, förklarar varför vissa arbetsplatser växer och andra krymper inom svensk tillverkningsindustri. Det visar en ny studie från IFAU.

Publicerades: 10 december 2014

Författare: Oskar Nordström Skans, Och Mikael Carlsson, Och Julián Messina, Och

Arbetsmarknaden kännetecknas av stora flöden, jobb försvinner samtidigt som nya jobb tillkommer. En stor del av denna process sker mellan företag som tillverkar likartade produkter. Storleken på dessa flöden är väldokumenterade i tidigare forskning, men det saknas en djupare förståelse för vad som driver processen. I rapporten analyseras för första gången vilken roll förändringar i varuefterfrågan respektive effektiviseringar i produktionsprocessen spelar för flödena på arbetsmarknaden.

Huvudresultatet är att varaktiga förändringar i varuefterfrågan är en viktig förklaringsfaktor, medan förändringar i produktionseffektiviteten spelar en relativt liten roll. Rapportförfattarna finner även att företagen gör mycket små anpassningar av arbetsstyrkan om förändringarna i varuefterfrågan är tillfälliga.

Snabb anpassning genom både anställningar och separationer

Personalstyrkan anpassas i huvudsak samma år som förändringen inträffar. När efterfrågan ändras på ett sätt som leder till personalneddragningar så uppnås detta delvis genom ett minskat antal nyanställningar och genom att fler nyanställda lämnar företaget. Men en stor del av anpassningen sker även genom att personer med mer än två års anställningstid lämnar företaget, trots att det hade gått att minska arbetskraften ytterligare via färre nyanställningar eller uppsägningar av fler nyanställda.

– En möjlig förklaring till detta mönster är att arbetsgivaren annars hade fått en felaktig personalsammansättning. Ett viktigt förbehåll är dock att vi inte kan urskilja vilka som lämnar frivilligt, och vilka som blir uppsagda, säger Oskar Nordström Skans.

Så gjordes rapporten

Analysen baseras på uppgifter från den svenska tillverkningsindustrin under perioden 1990–2002. Datamaterialet täcker arbetsplatser med minst 10 anställda. Varuefterfrågan definieras som företagets förmåga att sälja till ett givet pris. Produktionseffektivitet definieras som förmågan att producera med en given mängd insatsfaktorer. För att skilja på dessa två processer används uppgifter om företagens egna priser inhämtade från undersökningen ”Industrins varuproduktion”.

Kontaktuppgifter

IFAU Working paper 2014:28 är skrivet av Oskar Nordström Skans, Uppsala universitet; Julián Messina, Världsbanken och Mikael Carlsson, Uppsala universitet. För mer information kontakta Oskar Nordström Skans, tel. 018-471 51 26, e-post: oskar.nordstrom_skans@nek.uu.se.

Kontakt

För mer information kontakta Oskar Nordström Skans på 018-471 51 26 eller via oskar.nordstrom_skans@nek.uu.se.

Forskningsområden