Forskningsområden
  •  
Visa Ämnen

Pressmeddelande 2021-01-22 Minskad aktivitet på Platsbanken efter coronautbrottet

Både antalet nyanmälda lediga jobb och de arbetssökandes aktivitet minskade i samband med utbrottet av covid-19. Det visar en ny IFAU-rapport som studerat aktiviteten på Arbetsförmedlingens webbsida Platsbanken.

Det globala utbrottet av covid-19 under första halvåret 2020 slog hårt mot den svenska arbetsmarknaden. Antalet nyanmälda platser på Arbetsförmedlingens digitala jobbplattform Platsbanken minskade med cirka 40 procent under perioden mars till juli 2020, jämfört med samma period året innan. Det totala antalet annonser på Platsbanken minskade med 15 procent. 

– Antalet lediga tjänster minskade mest i yrken med många sociala kontakter - hovmästare, servitörer, bartendrar, tandläkare och snabbmatspersonal, säger Lena Hensvik som är en av rapportförfattarna. Annonseringen efter journalister, vård­specialister och sjuksköterskor påverkades inte lika mycket. Antalet lediga utannonserade tjänster minskade inte heller så mycket i yrken där arbetsuppgifterna kan göras hemifrån.

De arbetssökandes aktivitet på Platsbanken minskade också kraftigt under våren 2020. Det totala antalet annonsvisningar på Platsbanken minskade med 40 procent jämfört med året innan, vilket innebar att varje publicerad annons visades färre gånger.

– Det förvånade mig att sökaktiviteten minskade så mycket. Det tyder tyvärr på att arbetsgivarna fick svårare att rekrytera, trots att antalet arbetssökande ökade. Den minskade sökaktiviteten kan ha förvärrat situationen på arbetsmarknaden säger Lena Hensvik.

Användarna av Platsbanken anpassade sitt sökbeteende och var under våren 2020 mer intresserade av yrken som påverkats lite mindre av krisen.

– Det är positivt att arbetssökande verkar villiga att anpassa sitt intresse efter de rådande omständigheterna på arbetsmarknaden, avslutar Lena Hensvik.

Data och metod

Datamaterialet innehåller samtliga platsannonser på Arbetsförmedlingens webbsida Platsbanken. Det finns information om yrke, bransch och sista ansökningsdag, samt information om när de som använder tjänsten tittar på annonserna. Populationen består av samtliga användare av Platsbanken, såväl registrerade arbetslösa som personer som har ett arbete. Ungefär 180 miljoner annonsvisningar gjordes under den studerade perioden.

Kontaktinformation

IFAU-rapport 2021:1 ”Hur har jobbsökandet förändrats under covid-19?” är skriven av Lena Hensvik (Uppsala universitet), Thomas Le Barbanchon (Bocconi University) och Roland Rathelot (Warwick University). Om du vill veta mer kontakta Lena på telefon 070-4175448 eller e-post lena.hensvik@nek.uu.se. Rapporten är en sammanfattning av IFAU Working paper 2021:1.

Läs mer


Publicerad av:

Sofia Malmer

Publicerad:

2021-01-19