Hur försörjer sig nyanlända invandrare som inte går sfi?

De som inte deltar i svenska för invandrare (sfi) står oftare närmare arbetsmarknaden än de som deltar. Det finns dock en grupp icke-deltagare som inte arbetar alls och som har socialbidrag eller saknar känd försörjning. Det visar en ny rapport från IFAU.

Publicerades: 31 maj 2010

Författare: Louise Kennerberg , Och

En grupp med stark anknytning till arbetsmarknaden…

40 procent av de utomnordiska invandrare som fick permanent uppehållstillstånd 1994–2001 deltog inte i sfi. De som inte deltog i sfi var ofta väl rustade att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden. Fler var till exempel födda i västländer, jämfört med dem som inte deltog i sfi. Det visar sig också att något fler av icke-deltagarna arbetade de tre första åren efter invandring, 59 procent jämfört med 54 procent av sfi-deltagarna. Gruppen som arbetade mycket var dessutom betydligt större bland dem som inte deltog, 30 procent jämfört med 14 procent bland sfi-deltagarna.

… och en som står helt utanför

En stor grupp av dem som inte deltog i sfi arbetade inte alls, 41 procent. De flesta hade socialbidrag men en del saknade också känd försörjning. Den senare gruppens försörjning kan inte kartläggas med hjälp av våra register. Kanske försörjs de av någon släkting som de inte bor tillsammans med eller så lever de på inkomster från utlandet.

Datamaterial

Rapporten studerar egenskaper, arbete och försörjning bland dem som fick svenskt uppehållstillstånd 1994–2001. Uppgifterna kommer från Statistiska centralbyrån.

Kontakt

Om du vill veta mer kontakta oss på ifau@ifau.uu.se.