Små förändringar i inkomströrlighet mellan föräldrar och barn

Sambandet mellan föräldrars och vuxna barns inkomster har varit relativt stabilt de senaste årtiondena, visar en ny rapport från IFAU.

Publicerades: 16 april 2020

Författare: Gunnar Brandén, Och Martin Nybom, Och

Det är välkänt att det finns ett statistiskt samband mellan föräldrars och barns inkomster. Barn ärver på sätt och vis en del av sina föräldrars sociala och ekonomiska position i samhället. Ett starkt samband visar på en låg inkomströrlighet mellan generationer medan ett svagt samband och en hög rörlighet mellan föräldrar och barn i stället indikerar att familjebakgrunden har mindre betydelse för individers socioekonomiska utfall.

Rörligheten är hög i Sverige jämfört med andra länder

I Sverige och övriga nordiska länder är sambandet mellan föräldrars och barns inkomster begränsat, och inkomströrligheten i Norden är relativt hög jämfört med exempelvis USA och Storbritannien.

–Rörligheten är generellt sett högre i länder där inkomstskillnaderna är mindre, men det råder fortfarande stor osäkerhet kring varför det är så och om det överhuvudtaget är ett orsakssamband, säger Martin Nybom som är en av rapportförfattarna.

Relativt stabilt inkomstsamband mellan föräldrar och barn i Sverige  

I Sverige har sambandet mellan föräldrars och barns inkomster varit relativt stabilt under de senaste 25-30 åren. Rörligheten skiljer sig åt i olika delar av inkomstfördelningen men dessa skillnader tycks inte ha förändrats avsevärt över tid. Sambandet mellan föräldrars och döttrars inkomster har däremot ökat påtagligt och är idag på samma nivå som sambandet mellan föräldrar och söner.

–Kvinnors breddade karriärmöjligheter har medfört att deras arbetsinkomster på ett bättre sätt än förr speglar deras förmågor. Därmed är det inte förvånande att inkomstsambandet stärkts mellan föräldrar och döttrar, säger Gunnar Brandén som är en av rapportförfattarna.

Datamaterialet

Rapportförfattarna studerar inkomströrligheten för årskullar födda 1955–1980. De jämför utvecklingen för män och kvinnor, för personer med svensk och utländsk bakgrund, samt i olika delar av inkomstfördelningen. Beräkningarna är baserade på arbetsinkomster i vuxen ålder. Barn länkas till föräldrar med hjälp av flergenerationsregistret. Information om inkomster och utbildning kommer från SCB. Inkomsterna mäts fram till 2016.

Kontakt

IFAU-rapport 2020:6 ”Intergenerationell rörlighet: Tidigare forskning och utvecklingen i Sverige” är skriven av Gunnar Brandén vid CEDAR, Umeå universitet och Martin Nybom vid IFAU. För mer information kontakta Martin Nybom, tel 018-471 70 79, e-post martin.nybom@ifau.uu.se, eller Gunnar Brandén: tel 090-786 70 02, e-post gunnar.branden@umu.se

Forskningsområden