Matchningsmetoder när det finns selektion på icke-observerade egenskaper

De matchningsmetoder som oftast används tar inte hänsyn till att deltagare och icke-deltagare kan tänkas skiljas åt med avseende på icke-observerade egenskaper. I en nyutgiven IFAU-rapport presenteras därför en ny metod som kan hantera detta problem. Metoden tillämpas också för att skatta effekter av engelska och svenska ungdomsprogram.

Publicerades: 07 juni 2010

Författare: Mónica Costa Dias, Och Hidehiko Ichimura, Och Gerard J. van den Berg, Och

 

I frånvaro av randomiserade experiment måste forskare som vill utvärdera arbetsmarknadspolitiska program skapa kontrollgrupper med hjälp av matchningsmetoder. Om deltagare och icke-deltagare skiljer sig åt med avseende på icke-observerade karakteristika som också påverkar utfallet (dvs. om det s.k. CIA-antagandet inte är uppfyllt) så kommer skattningarna att vara snedvridna, och de slutsatser man drar felaktiga. Det är möjligt att korrigera för denna snedvridning, om det t.ex. finns en åldersgräns för programmen så att endast individer under (eller över) en viss ålder har rätt att delta. I dessa fall kan individens ålder användas som ett instrument och med hjälp av detta kan man skatta en korrigeringsterm som tar hänsyn till att deltagare och kontrollgrupp skiljer sig åt.

Ungdomspraktik påverkar inte övergången till arbete

Den föreslagna metoden används för att utvärdera effekterna av ett svenskt ungdomsprogram – ungdomspraktik. Åtgärden, som riktade sig till ungdomar i åldern 18–24, infördes i juli 1992 och togs bort 1995. Rapporten undersöker samtliga individer som registrerades på arbetsförmedlingen för första gången mellan juli 1992 och september 1995. Ungdomspraktik påverkade inte övergången från arbetslöshet till sysselsättning, men på längre sikt ökade övergången till t.ex. utbildning eller andra arbetsmarknadspolitiska program. Resultaten skiljer sig från dem man skulle ha fått genom att använda traditionella matchningsmetoder.

Kontakt

Vill du veta mer kontakta Gerard J. van den Berg via e-post: gjvdberg@xs4all.nl.